Prezentare     Despre medici     Indicatii     Cursuri     Contact

Analize, Consultatii si Tratamente la Domiciliu
 

 

CE ESTE HOMEOPATIA?

Este o medicină holistica (a intregului) prin care este tratat pacientul in totalitatea simptomelor lui fizice şi mental-emotionale.

Aceasta se realizeaza prin stimularea capacitatii naturale de vindecare a organismului, intr-un mod bland, fara reactii adverse si duce la dobandirea unei stari de sanatate mai bune, permitand in timp renuntarea la alte medicamente si terapii.

Homeopatia origini şi principii:

Homeopatia este o doctrină medicala introdusa de Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843).

Medic şi om de ştiinţa cu o gandire revoluţionara el şi-a lasat amprenta asupra medicinii din anii 1800 şi pana in prezent stabilind fundamentul şi principiile a ceea ce OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) considera in decembrie 2005 a fi "al doilea cel mai utilizat sistem medical din intreaga lume".

Nemultumit de faptul ca medicina timpului sau facea mai mult rau decat bine (sangerarea era una din metodele folosite des in tratament si se prescriau multiple medicamente odata cu importante efecte adverse), Hahnemann a cautat sa gaseasca principii clare care să stea la baza practicii medicale.

Fiind adeptul unei medicini experimentale, de multe ori isi autoadministra substantele folosite pentru tratarea pacienţilor pentru a inţelege mai profund actiunea lor. Astfel a observat ca simptomele produse de coaja arborelui de China asupra omului sanatos sunt asemanatoare cu simptomele bolnavilor de febra intermitenta pe care acest remediu le vindeca.

De aici a rezultat principiul care stă la baza Homeopatiei - PRINCIPIUL SIMILARITĂŢII (Simila Similibus Curantur).

Acest principiu afirma ca o substanţa care produce un grup de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate (in anumite conditii) sa vindece simptome asemanatoare la un bolnav.

Al doilea principiu al homeopatiei işi gaseste originea tot in geniul lui Hahnemann. El se numeşte PRINCIPIUL INFINITEZIMALITATII şi consta in diluarea succesiva a remediului de administrat (astfel daca în prima dilutie CH1= centezimala Hahnemanniana 1 - solutia contine 1 parte de remediu în 99 parti solvent, in a doua dilutie CH2=centezimala Hahnemanniana 2, solutia va conţine 1 parte de remediu în 9999 parti solvent, ş.a.m.d. CH3…CH30…CH200).

La fiecare dilutie solutia este agitata (dinamizata) puternic de un anumit numar de ori astfel încat substanta folosita sa se impregneze cat mai bine in solvent.

Prin diluare, potentialele efecte toxice si reactii adverse sunt indepartate si, prin dinamizare remediile capata proprietati curative noi şi capacitatea de a acţiona mai puternic la un nivel mai profund al organismului (inclusiv psiho-emotional), valente care nu se regasesc decat in stare latenta în substanta initiala.

PRINCIPIUL INDIVIDUALIZĂRII remediului:

Desi mai multi oameni pot avea acelasi diagnostic de boala (rinita alergica, ulcer gastroduodenal) fiecare din ei va primi un remediu individualizat (remediul este diferit la un pacient anxios, slab şi cu agravare la dulce faţă de un pacient gras, flegmatic cu agravare la acru).

Medicii homeopati nu trateaza manifestarile fizice, emotionale si mentale separat, ci le considera ca fiind in legatura intima, de vreme ce toate sunt aspecte ale suferinţei pacientului in intregul sau.

 

Tratamentul si remediile homeopatice:

Remediul homeopat se prezinta cel mai des sub forma de granule sau globule (sunt mai mari) si ca tablete sau solutie. Remediu homeopat poate fi orice substanţa de origine minerala, vegetala sau animala care a fost preparata (prelucrata) conform principiilor descrise în Pharmacopeea Homeopatica.

Frecventa şi modul de administrare (în cazul granulelor se face sublingual şi se aşteaptă pana se topesc) sunt stabilite de catre medic.

Homeopatia in prezent:

In Romania, homeopatia este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si practicata oficial. Cei care o practica sunt medici cu pregatire postuniversitara in domeniu si care au sustinut examenul de Atestat de Studii Complementare in Domeniul Homeopatiei dupa terminarea cursurilor teoretice si practice cu o durata intre 1,5 si 2 ani.

In lume potrivit O.M.S., homeopatia ocupa locul al 2-lea ca raspandire intre formele de practica medicala. Este larg folosita in Europa. In Anglia, este utilizata de generatii chiar de catre familia regala. In Franţa, apeleaza la homeopatie circa 40% din populatie. Homeopatia este, de asemenea, foarte populara în India, unde este folosita de peste 50% din medici, ca si in Australia, Mexic si alte tari sud-americane. In Canada şi Statele Unite, a fost recunoscuta oficial inca din 1938.

top